събота, 23 април 2011 г.

"Буните"...

Малко като лудите.....


Цяла България спи, обаче аз под съпровода на будилника се надигам сравнително бързо и нетърпеливо точно в 04.00 часа. От предната вечер се готвих за този минипленер. Лъснах фотоапарата, статива...нагласих си дрешки за обличане, резервни такива / което както се оказа беше наложително /, цигари, запалка и газ към буните.

Пиинах набързо едно кафе на ШЕЛ-а преди отбивката и се смъкнах надолу. Нямаше жива душа. Чак ми беше неестествено. Намерих си подходящо място и се почна...:-)

По принцип се бях наточил за изгрева, но тъй като имаше много време до него, се концентрирах на вълните и дългата експонация. Обичам да снимам така. Вълните ваят страхотно движение, наслагано от експонацията, "обгръщайки" всичко по пътя си. Особенно интересен ефект се получава с разбиващите се вълни.


Зарадвах се много на корабите в далечината. Повечето са ръждясали и огрухани, но вършат перфектна работа за фон и мащаб. Към това и светлините им допринасяха за романтиката в кадърите.


Наближаваше изгрева. Някак си обаче не можех да се отлепя от вълните. В крайна сметка щракнах два-три кадъра на слънцето, както се оказа не толкова сполучливи, но като че ли вълните ми бяха по-интересни...:


Имаше страхотни вълни. Не бих казал, че морето беше бурно, но напълно достатъчно за феерия от разбиващи се вълни. Бях си избрал подходящо място в камънаци и плочи във водата като за преден план, така че редувах кадри след кадри.
Тук е мястото да "вдигна наздравица" за Павел Пронин и Христо Свинаров. Вдъхновението ми дойде именно от техните кадри, поместени в блоговете им.



...и някъде тук проницателността ми се оказа добър приятел в нужда. Бях се заблеял във фотоапарата и местенето на статива, при което бях буквално залят от една вълна. Ко им стана, не бяха такива. Явно се разсърдиха че ги притеснявам в ранни зори. Само след секунди започнах да усещам навлизащата и стичаща се по цялото ми тяло вода. Туристическият ми панталон, чорапите, обувките......всичко подгизна. Аз обаче нали съм си упорит - останах си мокър до края. Дано не ми излезе през носа. :-)))))))))

Отидох в офиса, като по-близко място и се преоблякох. Вир вода....ужас.

И така.....280 снимки - 8 ценни. Всичко друго е траш или поне ще ги мъча на по-късен етап. Ето и останалите от допадналите ми:




2 коментара:

  1. Браво,Яворе!
    Кажи кои ме запозна с теб,че да го почерпя :)
    Коста

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че са ти харесали, Коста....Ще има още. Обещавам...!!!

    ОтговорИзтриване